Periodontitt er en betennelse i tannfestet rundt tennene under tannkjøttet. Det er bakterier som befinner seg mellom tannen og kjevebeinet. Dette gjør at det danner seg lommer rundt tennene og tennene løsner, derav også navnet tannløsningssykdom.

Pasienter har følgende kallenavn på periodontitt: Pyrea, perio, periodontitt, kronisk marginal periodontitt, pedodontitt, tannløsningssykdom, tannsykdom, tannkjøttsykdom.

Periodontitt er en lidelse som rammer i varierende grad mange mennesker. Det er også en av de oftest grunnene til tap av tenner når man kommer litt opp i årene. Er man i tillegg røyker har man høyere risiko for å utvikle tannkjøttsykdommen, sammenlignet med de som ikke røyker.

Hvordan ser man om man har periodontitt?

Periodontitt vises først som oftest med rødt og litt hovent tannkjøtt som blør lett ved tannpuss og bruk av tanntråd. Tilbaketrukket ben og tannkjøtt, som fører til lengre og løse tenner, er de neste symptomene pasienten kan merke selv. Diagnosen stilles ved at tannlegen undersøker munnhulen og vurderer røntgenbilder.

Foto av tenner der tannkjøtt har trukket seg tilbake grunnet bentap.
Foto av tenner der tannkjøtt har trukket seg tilbake grunnet bentap. © OralCare AS

Kronisk marginal periodontitt

Det er denne formen som vanligvis knyttes til uttrykket periodontitt. At en sykdom er kronisk betyr at den utvikles langsomt, er langvarig eller tilbakevendende. Det betyr at man blir aldri helt kvitt periodontitt, men må ha det under kontroll resten av levetiden til tennene.

Apikal periodontitt

Dette er betennelsestilstand i rotspissen på en tann og behandles ofte med rotbehandling. Dette er ikke det samme som kronisk marginal periodontitt.